
Patriot Day and Flag Etiquette 

 
DEPARTMENT OF DEFENSE  

Patriot Day has been added to the Flag Holidays listed in section 174 of the US Flag Code. On December 
18, 2001, President Bush signed Public Law No: 107-89, designating September 11th as Patriot Day. 
State and local governments and the people of the United States are asked to observe Patriot Day with 
appropriate programs and activities to honor the individuals who lost their lives as a result of the terrorist 
attacks on that date in 2001. 

The day has also been designated as a day that the US flag should be flown at half-staff from sunrise to 
sundown, not just until noon as is done on Memorial Day. In addition the people of the United States are 
asked to observe a moment of silence on Patriot Day in remembrance of the victims. 

Many people have asked if Government offices, schools, banks, etc. will be closed on that day. We don't 
have that information at this time but as decisions are made we will keep you informed. 

Patriot Day should not be confused with Patriot's Day, a regional holiday celebrated in New England on 
the third Monday in April which commemorates Paul Revere's ride and the battle of Lexington & Concord 
during the Revolutionary War. The Boston Marathon is run on Patriot's Day every year. 

For a copy of the Public Law, visit the National Flag Foundation at www.americanflags.org. 

Flag Etiquette 
  

The National Flag represents the living country and is considered to be a living thing emblematic of the respect and 
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pride we have for our nation. Display it proudly. 
  

UNITED STATES CODE 
TITLE 36 

CHAPTER 10 
The composition consisting of the words and music known as The Star-Spangled Banner is designated the national 

anthem of the United States of America. 
  

§171. Conduct during playing 
  

During rendition of the national anthem when the flag is displayed, all present except those in uniform should stand at 
attention facing the flag with the right hand over the heart. Men not in uniform should remove their headdress with 
their right hand and hold it at the left shoulder, the hand being over the heart. Persons in uniform should render the 

military salute at the first note of the anthem and retain this position until the last note. When the flag is not displayed, 
those present should face toward the music and act in the same manner they would if the flag were displayed there. 

  
§172. Pledge of allegiance to the flag; manner of delivery 

  
The Pledge of Allegiance to the Flag, 'I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the 

Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.', should be rendered by 
standing at attention facing the flag with the right hand over the heart. When not in uniform men should remove their 

headdress with their right hand and hold it at the left shoulder, the hand being over the heart. Persons in uniform 
should remain silent, face the flag, and render the military salute. 

  
§173. Display and use of flag by civilians; codification of rules and customs; definition 

  
The following codification of existing rules and customs pertaining to the display and use of the flag of the United 

States of America is established for the use of such civilians or civilian groups or organizations as may not be 
required to conform with regulations promulgated by one or more executive departments of the Government of the 
United States. The flag of the United States for the purpose of this chapter shall be defined according to sections 1 

and 2 of title 4 and Executive Order 10834 issued pursuant thereto. 
  

§174. Time and occasions for display 
  

(a) Display on buildings and stationary flagstaffs in open; night display 

It is the universal custom to display the flag only from sunrise to sunset on buildings and on stationary flagstaffs in the 
open. However, when a patriotic effect is desired, the flag may be displayed twenty-four hours a day if properly 

illuminated during the hours of darkness. 

(b) Manner of hoisting 

The flag should be hoisted briskly and lowered ceremoniously. 

(c) Inclement weather 

The flag should not be displayed on days when the weather is inclement, except when an all weather flag is 
displayed. 



(d) Particular days of display 

The flag should be displayed on all days, especially on New Year's Day, January 1; Inauguration Day, January 20; 
Lincoln's Birthday, February 12; Washington's Birthday, third Monday in February; Easter Sunday (variable); Mother's 
Day, second Sunday in May; Armed Forces Day, third Saturday in May; Memorial Day (half-staff until noon), the last 
Monday in May; Flag Day, June 14; Independence Day, July 4; Labor Day, first Monday in September; Constitution 
Day, September 17; Columbus Day, second Monday in October; Navy Day, October 27; Veterans Day, November 

11; Thanksgiving Day, fourth Thursday in November; Christmas Day, December 25; and such other days as may be 
proclaimed by the President of the United States; the birthdays of States (date of admission); and on State holidays. 

(e) Display on or near administration building of public institutions 

The flag should be displayed daily on or near the main administration building of every public institution. 

(f) Display in or near polling places 

The flag should be displayed in or near every polling place on election days. 

(g) Display in or near schoolhouses 

The flag should be displayed during school days in or near every schoolhouse. 
  

§175. Position and manner of display 
  

The flag, when carried in a procession with another flag or flags, should be either on the marching right; that is, the 
flag's own right, or, if there is a line of other flags, in front of the center of that line. 

(a) The flag should not be displayed on a float in a parade except from a staff, or as provided in subsection (i) of this 
section. 

(b) The flag should not be draped over the hood, top, sides, or back of a vehicle or of a railroad train or a boat. When 
the flag is displayed on a motorcar, the staff shall be fixed firmly to the chassis or clamped to the right fender. 

(c) No other flag or pennant should be placed above or, if on the same level, to the right of the flag of the United 
States of America, except during church services conducted by naval chaplains at sea, when the church pennant 

may be flown above the flag during church services for the personnel of the Navy. No person shall display the flag of 
the United Nations or any other national or international flag equal, above, or in a position of superior prominence or 

honor to, or in place of, the flag of the United States at any place within the United States or any Territory or 
possession thereof: Provided, That nothing in this section shall make unlawful the continuance of the practice 

heretofore followed of displaying the flag of the United Nations in a position of superior prominence or honor, and 
other national flags in positions of equal prominence or honor, with that of the flag of the United States at the 

headquarters of the United Nations. 

(d) The flag of the United States of America, when it is displayed with another flag against a wall from crossed staffs, 
should be on the right, the flag's own right, and its staff should be in front of the staff of the other flag. 

(e) The flag of the United States of America should be at the center and at the highest point of the group when a 
number of flags of States or localities or pennants of societies are grouped and displayed from staffs. 



(f) When flags of States, cities, or localities, or pennants of societies are flown on the same halyard with the flag of 
the United States, the latter should always be at the peak. When the flags are flown from adjacent staffs, the flag of 
the United States should be hoisted first and lowered last. No such flag or pennant may be placed above the flag of 

the United States or to the United States flag's right. 

(g) When flags of two or more nations are displayed, they are to be flown from separate staffs of the same height. 
The flags should be of approximately equal size. International usage forbids the display of the flag of one nation 

above that of another nation in time of peace. 

(h) When the flag of the United States is displayed from a staff projecting horizontally or at an angle from the window 
sill, balcony, or front of a building, the union of the flag should be placed at the peak of the staff unless the flag is at 
half staff. When the flag is suspended over a sidewalk from a rope extending from a house to a pole at the edge of 

the sidewalk, the flag should be hoisted out, union first, from the building. 

(i) When displayed either horizontally or vertically against a wall, the union should be uppermost and to the flag's own 
right, that is, to the observer's left. When displayed in a window, the flag should be displayed in the same way, with 

the union or blue field to the left of the observer in the street. 

(j) When the flag is displayed over the middle of the street, it should be suspended vertically with the union to the 
north in an east and west street or to the east in a north and south street. 

(k) When used on a speaker's platform, the flag, if displayed flat, should be displayed above and behind the speaker. 
When displayed from a staff in a church or public auditorium, the flag of the United States of America should hold the 

position of superior prominence, in advance of the audience, and in the position of honor at the clergyman's or 
speaker's right as he faces the audience. Any other flag so displayed should be placed on the left of the clergyman or 

speaker or to the right of the audience. 

(l) The flag should form a distinctive feature of the ceremony of unveiling a statue or monument, but it should never 
be used as the covering for the statue or monument. 

(m) The flag, when flown at half-staff, should be first hoisted to the peak for an instant and then lowered to the half-
staff position. The flag should be again raised to the peak before it is lowered for the day. On Memorial Day the flag 
should be displayed at half-staff until noon only, then raised to the top of the staff. By order of the President, the flag 
shall be flown at half-staff upon the death of principal figures of the United States Government and the Governor of a 

State, territory, or possession, as a mark of respect to their memory. 

In the event of the death of other officials or foreign dignitaries, the flag is to be displayed at half-staff according to 
Presidential instructions or orders, or in accordance with recognized customs or practices not inconsistent with law. In 

the event of the death of a present or former official of the government of any State, territory, or possession of the 
United States, the Governor of that State, territory, or possession may proclaim that the National flag shall be flown at 

half-staff. 

The flag shall be flown at half-staff thirty days from the death of the President or a former President; ten days from the 
day of death of the Vice President, the Chief Justice or a retired Chief Justice of the United States, or the Speaker of 
the House of Representatives; from the day of death until interment of an Associate Justice of the Supreme Court, a 

Secretary of an executive or military department, a former Vice President, or the Governor of a State, territory, or 
possession; and on the day of death and the following day for a Member of Congress. As used in this subsection - 

(1) the term 'half-staff' means the position of the flag when it is one-half the distance between the top and bottom of 



the staff; 

(2) the term 'executive or military department' means any agency listed under sections 101 and 102 of title 5; and 

(3) the term 'Member of Congress' means a Senator, a Representative, a Delegate, or the Resident Commissioner 
from Puerto Rico. 

(n) When the flag is used to cover a casket, it should be so placed that the union is at the head and over the left 
shoulder. The flag should not be lowered into the grave or allowed to touch the ground. 

(o) When the flag is suspended across a corridor or lobby in a building with only one main entrance, it should be 
suspended vertically with the union of the flag to the observer's left upon entering. If the building has more than one 
main entrance, the flag should be suspended vertically near the center of the corridor or lobby with the union to the 

north, when entrances are to the east and west or to the east when entrances are to the north and south. If there are 
entrances in more than two directions, the union should be to the east. 

  
§176. Respect for flag 

  
No disrespect should be shown to the flag of the United States of America; the flag should not be dipped to any 

person or thing. Regimental colors, State flags, and organization or institutional flags are to be dipped as a mark of 
honor. 

(a) The flag should never be displayed with the union down, except as a signal of dire distress in instances of 
extreme danger to life or property. 

(b) The flag should never touch anything beneath it, such as the ground, the floor, water, or merchandise. 

(c) The flag should never be carried flat or horizontally, but always aloft and free. 

(d) The flag should never be used as wearing apparel, bedding, or drapery. It should never be festooned, drawn 
back, nor up, in folds, but always allowed to fall free. Bunting of blue, white, and red, always arranged with the blue 

above, the white in the middle, and the red below, should be used for covering a speaker's desk, draping the front of 
the platform, and for decoration in general. 

(e) The flag should never be fastened, displayed, used, or stored in such a manner as to permit it to be easily torn, 
soiled, or damaged in any way. 

(f) The flag should never be used as a covering for a ceiling. 

(g) The flag should never have placed upon it, nor on any part of it, nor attached to it any mark, insignia, letter, word, 
figure, design, picture, or drawing of any nature. 

(h) The flag should never be used as a receptacle for receiving, holding, carrying, or delivering anything. 

(i) The flag should never be used for advertising purposes in any manner whatsoever. It should not be embroidered 
on such articles as cushions or handkerchiefs and the like, printed or otherwise impressed on paper napkins or boxes 

or anything that is designed for temporary use and discard. Advertising signs should not be fastened to a staff or 
halyard from which the flag is flown. 



(j) No part of the flag should ever be used as a costume or athletic uniform. However, a flag patch may be affixed to 
the uniform of military personnel, firemen, policemen, and members of patriotic organizations. The flag represents a 
living country and is itself considered a living thing. Therefore, the lapel flag pin being a replica, should be worn on 

the left lapel near the heart. 

(k) The flag, when it is in such condition that it is no longer a fitting emblem for display, should be destroyed in a 
dignified way, preferably by burning. 

  
§177. Conduct during hoisting, lowering or passing of flag 

  
During the ceremony of hoisting or lowering the flag or when the flag is passing in a parade or in review, all persons 
present except those in uniform should face the flag and stand at attention with the right hand over the heart. Those 
present in uniform should render the military salute. When not in uniform, men should remove their headdress with 
their right hand and hold it at the left shoulder, the hand being over the heart. Aliens should stand at attention. The 

salute to the flag in a moving column should be rendered at the moment the flag passes. 
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